Mapa serwisu | Kontakt

Prezentacja win krymskich

Wina krymskie

Za najlepsze wino krymskie uchodzi Madera Massandra. Znajduje się ono na liście najlepszych 100 win świata magazynu "Wine Spektator". Wino to charakteryzuje się przepiękną złocistą barwą, jest mocne i bardzo aromatyczne. Podobnie jak większość krymskich win słodkich, jest to zazwyczaj wino nierocznikowe (mieszanka win z różnych lat). Inne godne uwagi wino słodkie, to różowa Ałupka. Jest to również wino wzmocnione dodatkiem destylatu, a więc bardzo mocne, likierowe, produkowane z mieszanki szczepów białych i czerwonych.
Białe wina wytrawne i półwytrawne produkuje się głównie z zachodnioeuropejskich szczepów aligote, riesling oraz gruzińskiej odmiany rkatsiteli. Jakością wyróżnia się wino Oreanda, całkowicie wytrawne i dobrze zharmonizowane. Wśród czerwonych win wytrawnych najlepszą renomę zyskało sobie wino Jużnobierieżnyj wytwarzane z kaukaskiego szczepu saperawi.

Do najpopularniejszych należą też : Czarny Doktor, Sołniecznaja Dolina. Słynne są też Wina Inkerman. Otrzymały 10 pucharów Grand Prix, 76 złotych, 27 srebrnych i 4 brązowe medale na konkursach i wystawach międzynarodowych. To tutaj greccy koloniści rozpoczęli historię winiarstwa na Krymie, a winiarze Inkermanu wytrwale strzegą swej antycznej tradycji.

Wina krymskie

Inkerman - wino półwytrawne czerwone z europejskich szczepów winogron. Posiada rubinowy kolor, złożony bukiet z harmonijnym, świeżym smakiem oraz pikantną goryczką.

Winodiel - naturalne, półwytrawne wino czerwone, wyprodukowane ze szczepów Merlo, Cabernet. Peny, harmonijny, lekki smak, z subtelnym kwiatowym aromatem. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw z wieprzowiny, ryb, i surówek. Podawać schłodzone do temperatury 15-17 o C.

Izumrudnoje - stołowe, półwytrawne, białe wino gronowe wyprodukowane na bazie szczepu Rkacitieli. Pełny, harmonijny, lekki smak, ze wspaniale zintegrowanym subtelnym aromatem kwiatowym, całkowicie oddaje charakter szczepu. Doskonale wzbogaci smak zimnych mięs, ryb, wszelkich przekąsek, drobiu o białym mięsie. Podawać w temp. 11-13 o C.

Tawriczanka - stołowe wino, różowe, półwytrawne, wyprodukowane na bazie szczepu Rkacitieli, Algole, Flora. Unikatowe połączenie ogrzanych południowym słońcem owoców pozwoliło uzyskać wykwintny różany kolor. Przyjemna kompozycja smaków, z lekkim kwiatowym aromatem i wyczuwalną nutą czerwonej porzeczki. Oparta na recepturach z czasów carskich , klasyczna technologia zachowała wszystkie dobroczynne właściwości winogron. Będzie doskonałym dodatkiem do zakąsek. Podawać schłodzone do 11-13 o C.

Pino-gri Jużnobierieżnyj - wino deserowe, z jednego szczepu, zebranego ze wzgórz górskich, Zbiór winogron prowadzi się przy zawartości cukru nie mniej niż 26%. Wino następnie leżakuje przez dwa lata w dębowych beczkach. Gotowe wino ma ok. 20% cukru. Wykwintny złoty kolor z ciemno-morelowym odcieniem. Idealna harmonia smaku, z pełnym, maślanym odcieniem.

Muscat (Muskat Biały) - kwalifikowane słodkie białe wino, produkowane z winogron odmiany Muscat biały. Zbiór winogron prowadzi się przy zawartości cukru nie mniej niż 22%. Kolor od jaskrawo-złotego do ciemno-złotego, bukiet wykwintny, z aromatem róży herbacianej, smak pełny, harmonijny, delikatny.

Ruby of Crimea (Rubin Krymu) - Krymska odpowiedź na porto, mocne czerwone wino deserowe o pełnym śliwkowo - czekoladowym aromacie, produkowane z czerwonych odmian winogron : Cabernet Sauvignon, Saperavi, Morastel, Bastardo, Aleatico i innych Zbiór winogron prowadzi się przy zawartości cukru nie mniej niż 18%. Wino ma głęboki rubinowy kolor, bukiet owocowy, złożony, dojrzały, smak pełny, miękki, harmonijny z nutą suszonych owoców. Słodycz w ustach zrównoważona jest alkoholem.

Bastardo Massandra - słodkie wino deserowe, otacza je romantyczna aura. W tłumaczeniu z włoskiego jego nazwa oznacza dosłownie "Bezprawnie zrodzone". Produkowane ze szczepu o tej samej, nazwie, który został stworzony przez naukowców w instytucie Magaracz Arystokratyczny, pełny, ciemny kolor granatu, o złożonym pikantnym bukiecie, z posmakiem mlecznej czekolady.

Kagor - klasyczne, czerwone wino deserowe, wyprodukowane ze szczepu Cabernet Sauvignion. Bogaty smak, przepojony aromatem z tonami suszonej śliwki i porzeczki. Doskonały dodatek do deserów. Podawać w temperaturze pokojowej 18-20o C.

Kokour czerwony słodki - słodki skarb carskiej winnicy w Massandrze, słońce w kieliszku. Wino gęste i bardzo aromatyczne z lokalnej odmiany Kokur, rosnącej na zboczach i w dolinach Czatyrdahu i Małego Babugana. Tutejszy mikroklimat pozwala bursztynowym kiściom nabierać wyjątkową słodycz. Zbiór winogron prowadzi się przy zawartości cukru nie mniej niż 22% Łączy nuty owoców kandyzowanych, konfitur różanych i orzechów. Będzie doskonałym dodatkiem do deserów: ciast, tortów, cukierków.

Kokour Surozh (Kokur Suroż) - kwalifikowane słodkie białe wino, produkowane z winogron odmiany KOKUR biały. Zbiór winogron prowadzi się przy zawartości cukru nie mniej niż 22%. Wino o kolorze bursztynowo-złotym, oryginalnym bukiecie tokajskich win z kwiatowym lub miodowo-korzennym odcieniem, smak pełny, harmonijny, delikatny.

Liwadia - wino słodkie, wzmacniany muszkat. Złociste, rozgrzewające, o zapachu kwiatów i smaku świeżych winogron.

Kaberne - klasyczne, wytrawne wino czerwone, wyprodukowane zeszczepu Cabernet-Sauvignion. W jego bukiecie odnajdujemy aromat z tonami safianu i fiołka. Pełny, aksamitny smak, doskonały do deserów i mięsnych potrwa. Podawać w temperaturze
pokojowej 15-17 o C.

Cheery Massandra - białe, mocne, wytrawne. Będzie najlepiej pasować do pikantnych potraw zakąsek.

Portwein Tavrida - mocne wino gronowe o prawdziwie arystokratycznym, czerwonym kolorze. Doskonałe połączenie czerwonych europejskich szczep w winogron pozwoliło na uzyskanie harmonijnej kompozycji smakowej z owocowym aromatem. Doskonały dodatek do deserów. Podawać w temperaturze 16-22 o C.

Amber of Crimea (Bursztyn Krymu) - kwalifikowane mocne białe wino produkowane z białych odmian winogron: Kokur biały, Aligote, Rkatsiteli, Riesling i innych. Zbiór winogron prowadzi się przy zawartości cukru nie mniej niż 18%. Kamienista i dobrze nagrzana słońcem gleba południowego i południowo-wschodniego wybrzeża Krymu sprawia, że wino jest kompletne, z delikatnym przyjemnym bukietem o harmonijnym smaku, z wyraźną owocową nutą.

Odpowiedzi

Fomin-Krasnopolski (Gość):

Czemu niema yajliepszego krymskiego vina Muskata Bialego Czewonego Kamienia albo Muskat Magaracz ?

Gość (Gość):

Ruby of Crimea i Amber of Crimea - moje ulubione wina. Naprawdę warto je kupić.

Gość (Gość):

Trafiłem w Ukrainie przypadkiem na wino Legenda Inkermana, białe, półsłodkie. Bardzo mi posmakowało. Przywiozłem ze sobą 5 butelek. W Polsce nie mogę go znaleźć. Żałuję że nie kupiłem całego kartonu :-)

Gość (Gość):

Kupilem Amber of Crimea w sieci REAL, wszystkie 11 butelek, wypite 10 chcialbym kupic Rubby of crimea. Czy strona juz jest? poprosze adres albo o info na zawar@op.pl

Massandra (Gość):

Witam,
już niedługo wina Massandra będą dostępne w Polsce. Posiadam wyłączność na import win do większośći krajów europy zachodniej. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu. Niedługo wystartuje Nasza strona www, o której postaram się tutaj poinformować Państwa. Pozdrawiam serdecznie.

renata (Gość):

również chciałabym zakupić wina z massandry, nie mogę nigdzie znaleźć ;(((

Michał Markowicz (Gość):

Czy jest Pan nadal zainteresowany importem wina z Krymu.

Z pozdr,
Michał M
606 92 38 72

Gość (Gość):

Jestem gotów dostarczyń na zamówienie wszystkie wina krymskie. Lecz bez opcji utrzymania temperatury w droższych rocznikach Massandry.

Pozdrawiam
WinoEast
Michał M
606 92 38 72

Marian Miszczak (Gość):

W związku z tym że uwielbiam wino massandra proszę o podanie dystrybutora w Polssce lu jakąkolwiek możliwość zakupu tego wina w Polsce.
Z góry dziękuję i przepraszam