Mapa serwisu | Kontakt

Kuchnia krymska

Kuchnia ormiańska

Kuchnia ormiańska

Na Krymie można posmakować wielu z ormiańskich specjalności. Bardzo charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni ormiańskiej są różne potrawy przeznaczone do długiego przechowywania, stanowiące zapasy na zimę. Wynika to naturalnych uwarunkowań Armenii. Zima na Wyżynie Armeńskiej jest bardzo surowa i trwa kilka miesięcy. W kuchni ormiańskiej dużo jest potraw z baraniny, jagnięciny oraz bakłażanów. Ormiańska dolma to nasze "gołąbki", ale zawijane w specjalnie przygotowane liście winogron. Podawany do niej jest zwykle macun - napój podobny do polskiego kefiru.

Kuchnia tatarska

Kuchnia tatarska

Tradycyjna kuchnia Tatarów Krymskich to prawdziwe bogactwo przepisów. Związane jest to ze znakomitymi warunkami klimatycznymi półwyspu bogatego w zróżnicowaną roślinność. Podstawą kuchni jest mięso (szczególnie baranina), nabiał oraz warzywa. Różnorodność kuchni tatarskiej wynika również z faktu, że w biegu historii Tatarzy stykali się z wieloma kulturami: grecką, turecką, ukraińską, kaukaską. Dania takie jak Katyk, bal-mai, kabartma Tatarzy zapożyczyli od Bułgarów, pelmeni oraz herbatę od Chińczyków, pilaw od Uzbekistańczyków, paklave (baklave) od Tadżyków.

wschodnia sztuka kulinarna

Tradycyjna kuchnia każdego narodu kształtuje się na przestrzeni wieków i jest istotnym elementem jego kultury materialnej. Największy wpływa na jej specyfikę mają warunki geograficzne, flora, fauna i terytorium na którym dany naród buduje kulturę. To one bowiem decydują o warunkach kształtowania gospodarstw domowych, co znajduje swoje odbicie w charakterze tradycyjnego jadła.

Krym jest skrzyżowaniem kultur i cywilizacji. Mieszanka narodów, grup etnicznych i religii na dość małym skrawku lądu jest skutkiem burzliwej historii półwyspu. Dziś w jego granicach żyją, pielęgnując swe rodzime kultury Rosjanie, Ukraińcy, Tatarzy, Białorusini, Ormianie, Grecy, Bułgarzy, Karaimi, Gruzini, Turcy.

Wina krymskie

Wina krymskie

Winnice Krymu należą do najstarszych w Europie. Ich historia sięga czasów starożytnych, kiedy w V w. p.n.e. przybyli tu Grecy i założyli pierwsze szczepy. Niektóre założone przez nich winnice i ich gatunki winorośli, m.in. tej, z której wytwarza się słynne wino "Czarny Doktor" dotrwały do naszych czasów. Regionem uprawy było głownie Południowe Wybrzeże Krymu. Nabywcami zaś koczownicy ze stepów. Część wywożono też do krajów basenu śródziemnomorskiego przez port w Chersonezie Taurydzkim. Choć następni mieszkańcy półwyspu, Bizantyjczycy i Genueńczycy też starali się podtrzymać produkcje, winnictwo nie rozwijało się tak prężnie jak w latach dominacji Greków. W czasach tatarskich zaś zostało zupełnie zaniedbane. Odżyło ponownie dopiero po aneksji Krymu przez Rosję.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska

Podstawą kuchni ukraińskiej są chleb oraz potrawy z mąki i kaszy. Istotną rolę odgrywają także mięso, warzywa i ryby. Chleb, pieczony niegdyś w specjalnych piecach, pełni także funkcje obrzędowe, szczególnie tzw. korowaj. Często spotyka się potrawy z ciasta, gotowanego we wrzątku - warenyky, z różnymi nadzieniami: twarogiem, ziemniakami, wiśniami.

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska

Kuchnia Rosyjska jest bardzo ciekawa oraz osobliwa ze względu na wiele wpływów z Europy oraz z Azji. Sztuka kulinarna w Rosji sięga VI wieku p.n.e. W tym czasie żołnierze piechoty mongolskiej przynieśli wiele zwyczajów ze swoich stron, miedzy innymi to dzięki nim nauczyliśmy się zakwaszać mleko bez tej sztuki nie mieli byśmy np. tak teraz rozpowszechnionych jogurtów, kwaszone były również inne produkty miedzy innymi kapusta czy buraki.

Kuchnia karaimska

Kuchnia karaimska

Pomimo utraty wielu tradycji narodowych takich jak stroje, wystrój wnętrz, które weszły już w dzisiejszych czasach do zjawisk historycznych i folklorowych, kuchnia narodowa wśród Karaimów zachowuje wciąż swoją poczytna rolę.
O tradycyjnych daniach karaimskich wiadomo więcej niż o samym narodzie.