Mapa serwisu | Kontakt

Dolma

Porcja dla 4 godz. Czas przygotowania. 1,5 godz.
500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka,
125 ml octu 3%,
200 g ryzu,
400 ml wody,
40 g masła,
1 średnia cebula,
1 główka kapusty włoskiej lub cukrowej,
500 ml rosołu,
250 ml śmietany,
1 łyżka maki,
sol, pieprz.

1. Sparzona wrzącym octem baraninę oczyścić, pokroić w kawałki, zemleć w maszynce. Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Ryz
opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, osolić, gotować na małym ogniu 10 min.

2. Przygotować farsz: połączyć baranine z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażona cebule, sol, pieprz. Dokładnie wymieszać.

3. Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno i formować, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, liść zwinąć w rulon i podwinąć brzegi, by farsz nie wyciekł. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem,
gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC 40 min.

4. Śmietanę wymieszać z maka, zalać potrawę. Zapiekać w piekarniku ogrzanym do
temp. 200żC ok. 20 min. Dolme podawać w naczyniu, w którym sie zapiekała.